Stavljate li papirnatu zaštitu na wc dasku



Mnogi na WC školjke, posebno u javnim wc-ima, stavljaju papirnatu zaštitu. Rade to kako bi spriječili zarazu bolesti koje su drugi ostavili na zahodskoj dasci. Međutim, čini se da su papirnati ulošci tu kako bi pružili sigurnost i udobnost korisniku, ali ne da bi spriječili bolesti. Tvrdnja je to infektologa Williama Schaffnera.

"To je zato jer wc daske nisu sredstva za prijenos infektivnih agensa, zapravo nećete 'uloviti' ništa", kaže on. Nekad se mislilo da se preko wc školjki prenose bolesti  spolno prenosive infekcije ili bolesti probavnog sustava , međutim tu ideju opovrgnula su istraživanja, piše Huffington Post.
Dakle, papirnata zaštita postoji zbog ugodnosti i  ljepljivosti wc školjki.

Ovo ne znači da na zahodskoj dasci nema bakterija koje uzrokuju bolesti kao što je primjerice E. coli. Međutim, prema tvrdnjama doktora Philipa Tierna koža na našim stražnjicama služi kao učinkovita, zaštitna barijera.
Ono što stvarno spriječava širenje bolesti probavnog trakta je pranje ruku. Korištenje dobrog starog sapuna i vode može smanjiti smrti povezane s takvim bolestima i za 50 posto.

Ipak, sve  u svemu nije na odmet koristiti papirnatu zaštitu tokom korištenja toaleta, makar ćemo se osjećati ugodnije.